АЛЕРГИЈЕ И ТРУДНОЋА

Алергије могу итекако представљати проблем трудницама, нарочито ако се ради о сезонским алергијама. Током пролећних месеци, априла, маја актуелне су алергије на полен, алергије на траве и буђ током маја, док су алергије на амброзију и други коров присутне током лета и трају до краја октобра.

Уколико сте пре трудноће имали проблеме са сезонским алергијама, веома је важно да утврдите узрочника како би могли да избегавате излагање алергенима колико је год то могуће.

Најбољи лек свакако треба да буде превенција стога се потрудите да предузмете одређене мере како би спречили да уопште дође до алергија. Избегавајте боравак на отвореном у току преподнева и предвече, након шетње у природи оперите гардеробу коју сте носили и с обзиром на то да већи део дана треба проводити у кући редовно бришите прашину и усисавајте усисивачем са воденим филтером који ће на најбољи начин уклонити алергене из дома.

Да ли се симптоми погоршавају током трудноће?

Неке жене тврде да су им се симптоми алергије погоршали током трудноће, док друге кажу да нису имале никакве проблеме, тако да не постоји правило које важи за све труднице.

Ипак чињеница је да труднице често имају проблем са запушеним носем, због утицаја хормона током трудноће, а алергије додатно доприносе да ови симптоми доведу до упала синуса.

Да ли су дозвољени лекови против алергија?

Никако немојте узимати никакве лекове за ублажавање симптима на своју руку, чак иако сте их раније узимали, већ се обавезно прво консултујте са лекаром које препарате смете користити. Најбоље је да се потрудите да примените мере превенције како би спречили појаву симптома алергија.

Да ли сам у кући заштићена од алергије?

Нажалост ни у кући нисте у потпуности заштићени од алергена, стога је неопходно да се придржавате одређених савета како да што боље очистите дом од потенцијалних узрочника алергија

Држите прозорене затворене, нарочито ујутру када је ниво полена у ваздуху највећи.

Уколико је могуће користите антиалергијске јастуке, а постељину перите на температури већој од 60 степени. Иако вам се то можда чини немогуће тепих је главно „легло“ алергена (длака животиња, гриња, прашине), па је неопходно његово дубинско чишћење и то најбоље усисивачима са воденим филтерима јер код њих сва прашина, гриње и длаке иду директно у воду, док то није случај са обичним усисивачима.

Прашину бришите електростатичким крпама које најбоље скупљају прашину, прљавштину и длаке.

Уколико је то могуће, кућне љубимце немојте уводити у кућу, а ако су животиње присутне у кући, водите рачуна о њиховој хигијени.

Scroll to Top